Psihologul este…

Si pentru ca in Romania nu exista traditie in exercitarea meseriei de psiholog vreau sa fac cateva precizari care sa vina direct in sprijinul beneficiarilor de servicii psihologice si indirect in sprijinul specialistilor autentici.

Fara a pretinde si fara sa-mi doresc sa fie un text specializat, voi incerca sa fac cateva delimitari intre psihologie si psihiatrie :

Confundata adesea cu psihiatria, psihologia este stiinta ce are ca obiect de studiu comportamentul uman, procese mentale si experiente interioare, subiective.

Si pentru ca psihologia se adreseaza normalitatii, beneficiarii acestor servicii sunt clientii.

Psihiatria este stiinta care se ocupa cu diagnosticarea si <tratamentul> bolilor mintale si,  stiut este ca beneficiarii acestor servicii sunt pacientii.

Psiholog este denumirea data absolventulului de 3, 4 sau 5 ani de facutate de psihologie.  Anii de specializare si formare  de dupa absovirea facultatii il fac consilier sau psihoterapeut.  Dobandirea abilitatilor  de a conduce un demers de consiliere psihologica sau a unui demers de psihoterapie este data, alaturi de anii de formare, si de  numarul  de ore de analiza personala.  Analiza personala este un proces de autocunoastere, de transformare si de crestere, as indrazni sa-l numesc de dobandire a sanatatii si maturitatii emotionale,  indispensabil ofertantului de servicii de consiliere  psihologica si psihoterapie.

Toate aceste aspecte descrise mai sus, sunt reglementate de catre Colegiul Psihologilor din Romania, organism ce verifica dobandirea acestor abilitati si le atesta printr-un aviz de libera practica.

Deci,  dragi clienti, verificati psihologul pe care vi-l alegeti, daca  are sau nu competente pentru a va insoti in demersul dv.

Psihologul nu stie in locul dumneavoastra:

Consilierul psihologic sau psihoterapeutul nu stie in locul dv, nu intra in mintea dv.,  nu da sfaturi, nu va invata nimic despre cum sa fiti dv, ci descopera odata cu dv. ceea ce sunteti,  descopera odata cu dv. resursele pe care le aveti, afla de la dv. si impreuna cu dv.ce vreti sa deveniti.

Consilierul psihologic  sau psihoterapeutul  va insoteste, va oglindeste, va securizeaza si catalizeaza devenirea dv.

Sunteti parte a unui contract de consiliere psihologica sau psihoterapie cu drepturi egale.

Deci, dragi clienti, aveti dreptul: sa spuneti ca va simtiti judecat,  ca va simtiti evaluat, ca nu va  simtiti in siguranta, ca nu credeti in psihologul din fata dv. si sa iesiti din relatia terapeutica  atunci cand nu mai vreti.

Share this Post:

4 Comments

 1. Draga Monica
  Poate ar fi util sa faci trimitere la site-ul Colegiului Psihologilor din Romania;
  Sa detaliezi formarea ta si cum poate veni ea in sprijinul celor care cauta consiliere;
  Cam cum se desfasoara analiza personala ;
  In rest astept cu maxim imteres postarile tale viitoare.
  Mult succes!

  1. Buna ziua,
   Aproape in acelasi timp am lansat si sit-ul http://www.consultantapsi.ro in care vei gasi toate informatiile solicitate:link catre Colegiu Psihologilor, formarea mea si, fara sa fie foarte elaborat, cateva informatii despre analiza personala.

 2. m-as bucura enorm daca ce simt eu acum ar face pana si cel mai mic val in marea mare de oameni pentru ca si sa se bucure cu aceasi intenistate si emotii pentru realizrea ta…si in speta pentru a mea, in urma celor traite alaturi de tine.

Lasă un răspuns